Snoezelen

Snoezelen és un concepte que va íntimament lligat a l’entorn, que es caracteritza per ser multisensorial. Per això, l’Espai Multisensorial Handycat és un dels entorns ideals per desenvolupar l’activitat Snoezelen.

Des del seu origen, s’ha convertit en una manera diferent d’abordar a la persona discapacitada, amb evolucions molt positives a través de la relaxació i l’estimulació dels sentits. En els darrers anys, s’ha convertit en una eina fonamental al servei de terapeutes i assistents en el món de la discapacitat.

Si bé és cert que en els seus inicis Snoezelen es va centrar en tractar persones amb discapacitat severa, cada cop apareixen més estudis que mostren que la sala d’estimulació multisensorial és una excel·lent solució que aporta benestar i evolució a un gran ventall de persones. No obstant, els beneficis són especialment notables quan es tracta a persones que pateixen situacions d’estrès i ansietat, persones amb discapacitat intel·lectual, física o sensorial, persones amb problemes de salut mental, demència i un llarg etcètera.

Snoezelen es defineix com el despertar dels sentits a través del a pròpia experiència sensorial. És la recreació de moments de vida autèntica per a persones diferents.

Una mica d’història Snoezelen…

El concepte Snoezelen neix als anys 70 a Holanda amb la finalitat de proporcionar experiències sensorials agradables mitjançant l’estimulació dels sentits primaris. Aquesta activitat es realitzava sense necessitat d’activitat intel·lectual i dins d’una atmosfera de confiança i relaxació.

En un principi, Snoezelen es va introduir com una intervenció per a persones amb dificultats d’aprenentatge, basant-se en les dificultats que tenen aquestes persones per explorar el seu entorn, la qual cosa els impedeix tenir una estimulació sensorial adequada. Avui, són cada cop més els col·lectius als que s’ha ampliat la teràpia, incloent persones treballadores sotmeses a estrès a tothom que necessiti d’uns minuts de relaxació o evasió.

Més informació sobre Snoezelen: International Snoezelen Association

ISNA España

Vols estar informat sobre les novetats?