Cuidar dels sentits per a una bona salut sensorial

La relació entre la salut sensorial i el benestar emocional és un aspecte determinant que sovint passem per alt en la nostra vida diària. Els nostres sentits són la porta d’entrada al món exterior, ens permeten percebre i experimentar amb el que ens envolta; i la capacitat de processar adequadament aquesta informació sensorial té un impacte directe en el nostre estat d’ànim i en la nostra qualitat de vida. Per aquest motiu, és fonamental donar-li’ls la importància i la cura que es mereixen.

Els nostres set sentits – si, has llegit bé, set sentits: vista, oïda, olfacte, gust, tacte, propioceptiu i vestibular – tenen un paper cabdal en la nostra salut emocional. Quan els nostres sentits estan ben equilibrats i funcionen correctament, podem experimentar una major sensació de benestar i felicitat. D’altra banda, si els nostres sentits estan desequilibrats o sobrecarregats, ens podem inundar de sentiments d’estrès, ansietat o irritabilitat.

Prendre consciència dels nostres sentits regularment és essencial per a mantenir una bona salut sensorial i emocional.

Tot seguit, trobaràs algunes maneres amb les que podràs tenir cura dels teus sentits i promoure el benestar emocional, físic i mental:

  • La vista ens permet apreciar la bellesa del món, gaudir dels colors i de les formes i ens ajuda a comunicar-nos amb els altres. Per això és important protegir els nostres ulls de la llum brillant, descansar la vista regularment i limitar el temps davant les pantalles digitals pot ajudar a prevenir la fatiga ocular i promoure una visió saludable.
  • El sentit de l’olfacte ens connecta directament amb les nostres emocions i els nostres records, per tant, és important exposar-nos a aromes agradables i relaxants, com ara la lavanda o la menta, que poden tenir un efecte calmant i rejovenidor del nostre estat d’ànim.
  • La música i els sons ens poden transportar a diferents llocs i estats d’ànim, pel que és important cuidar de la nostra audició i reduir la exposició als soroll excessius, fet que ens pot ajudar a prevenir la pèrdua d’audició i millorar la qualitat de la nostra experiència sonora.
  • El sentit del tacte ens permet experimentar sensacions plaents com les carícies, les abraçades o el contacte amb diferents textures. És important cuidar de la nostra pell amb una bona hidratació i protecció solar, així com evitar l’exposició a temperatures extremes que puguin causar-li danys. Posar-se a la banyera amb bombolles o abraçar algú estimat pot promoure una millor sensació de benestar emocional
  • Consumir una dieta equilibrada i variada pot estimular el nostre sentit del gust i promoure una millor satisfacció en l’acció de menjar.

A més d’aquests cinc sentits tradicionals, n’existeixen dos més, menys coneguts però igual d’importants:

  • El sentit propioceptiu, que ens proporciona informació sobre la posició i el moviment del nostre cos a l’espai. Per a cuidar-lo es poden fer activitats que l’estimulin, com massatges i estiraments, exercicis de força muscular per millorar l’estabilitat i la coordinació i exercicis de meditació i relaxació.
  • El sentit vestibular ens ajuda a mantenir l’equilibri i la coordinació i per a cuidar-lo cal evitar el consum de substàncies que el puguin alterar com l’alcohol i certs medicaments, evitar els moviments bruscs que ens puguin ocasionar marejos o vertigen, realitzar exercicis d’equilibri i coordinació regularment i descansar el suficient i evitar l’estrès, ja que la fatiga i l’ansietat poden afectar a l’equilibri.

És fonamental cuidar aquests sentits a través d’activitats físiques que estimulin el seu desenvolupament i enforteixin les nostres habilitats sensorials.

En resum, tenir en compte tots els nostres sentits i cuidar de la nostra salut sensorial és clau per a mantenir un equilibri en la nostra vida, reforçar la nostra connexió amb el món que ens envolta d’una manera més plena i conscient, gaudint de totes les experiències que la vida té per a oferir-nos i millorar la nostra qualitat de vida en general.

No subestimis el poder dels teus sentits per a promoure la felicitat i el benestar emocional!

Si busques elements per a estimular els sentits o per calmar-los, entra a la nostra botiga online, hi trobaràs una categoria per a cada sentit: visual, olfactiu, auditiu, tàctil, propioceptiu, vestibular i també desenvolupament.

Feu un comentari

Vols estar informat sobre les novetats?