Per primera vegada es verifica a l’estat que les Protac® BallBlanket permeten reduir medicaments per a agafar i mantenir el son

A finals de l’any passat es va publicar un estudi al Journal of Sleep Medicine and Disorders sobre els efectes de les Protac® BallBlanket realitzat al SESMDI del Consorci Sant Gregori, a Girona.

Aquesta investigació mostra que l’estimulació propioceptiva profunda a través de les Protac® BallBlanket és una solució ecològica eficaç per a tractar els trastorns del son en persones amb discapacitat intel·lectual i amb necessitats de suport extensiu i generalitzat. El seu ús permet inclús la reducció de fàrmacs hipnòtics, reduint d’aquesta manera els efectes secundaris que aquests poden produir.

Aquests descobriments són importants perquè els trastorns del son provoquen alteracions en el comportament diürn de persones amb discapacitat intel·lectual, que, en moltes ocasions acaben convertint-se en trastorns del comportament i condueixen a un patró de sobremedicació.


Què són les Protac® BallBlanket?

Les Protac® BallBlanket són mantes sensorials farcides de boles. El pes de les boles exerceix pressió sobre diversos punts del cos, estimulant d’aquesta manera el sentit del tacte i el cinestèsic. L’estimulació proporcionada organitza els impulsos que arriben al sistema nerviós central, augmentant la percepció del cos i dels seus límits. En altres paraules; tranquil·litza, estimula i proporciona seguretat. Utilitzant la manta d’estimulació sensorial de Protac®, les persones es relaxen obtenint calma, sensació de seguretat i delimitació física.

Les millors aliades per als trastorns del son

Segons el Dr. Ferré, especialista en trastorns del son, en una publicació a la seva pàgina web a l’octubre del 2016 indica que l’insomni afecta entre un 15 i un 34% de la població, incrementant-se amb l’edat. El 10% de la població pateix insomni crònic. Més del 50% de la població pateix insomni transitori al llarg de la seva vida. Un escàs percentatge (al voltant d’un 5%) d’insomnes consulta al seu metge i fins a un 20% s’automedica o consumeix alcohol per a pal·liar els símptomes. Així que els problemes relacionats amb el son no són tan insignificants per a la població.

Tipus de Protac® BallBlanket

La Protac®
BallBlanket millora el son dels infants amb TDAH

L’any 2011 es va publicar un estudi al Nordic Journal of Psychiatry on es mostra que la manta Protac® BallBlanket millora notablement la son dels infants amb Trastorns de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). Durant el període en el qual els nens van dormir amb la Protac® BallBlanket, el temps necessari per a agafar el son es va reduir quasi un 40% i es va igualar al dels nens del grup de control, que no tenien TDAH.

A més, es va reportar que durant les hores lectives, els nens van reduir en un 20% la seva hiperactivitat i els hi era més fàcil concentrar-se durant les classes.

Amb la Protac® BallBlanket es redueix significativament els temps per a conciliar la son

Per a complementar aquest estudi de 2010, el març de 2020 es va publicar al Journal of Sleep Medicine and Disorders un altre estudi el qual va constatar que es va reduir en un 40% el temps en el qual els infants amb TDAH trigaven a adormir-se, es va reduir significativament el temps en quedar-se adormits i van incrementar un 10% la concentració a classe.

Basant-nos en tots els estudis publicats, podem afirmar que l’ús de la Protac® BallBlanket facilita agafar el son amb més facilitat, dormir millor durant la nit, reduir els fàrmacs hipnòtics subministrats i que redunda en una millor concentració i reducció de la hiperactivitat durant el dia.

Fonts:

Gimeno-Ruiz À, Novell-Alsina R, Marta Vilà-Alsina M, Torrents-Rodas D, Vergés-Planagumà L, et al. (2020) Effects of Deep Propioceptive Stimulation on the Ef-

ficiency of Sleep in People with Intellectual Disability and the Necessity of Extensive-Generalized Support. J Sleep Med Disord 6(4): 1116.

“Use of Ball Blanket in attention-deficit/hyperactivity disorder sleeping problems“, Niels Bilenberg, Professor in children’s psychiatry and Allan Hvolby, Child Psychiatrist. The article is published in Nordic Journal of Psychiatry in 2011.

Hvolby A (2020) The Application of Ball Blankets in the Treatment of Sleeping Difficulties in Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Effect on Quality of Life and Daily Functioning. J Sleep Med Disord 6(1): 1100.

www.doctorferre.com Dr. A Ferré. Médico especialista en medicina del sueño

Vols estar informat sobre les novetats?